Przejdź do treści głównej
Lewy panel

Wersja do druku

Powstał poradnik kulinarny dla dzieci chorych na raka

29.03.2017
Autor: PAP, fot. sxc.hu
kanapka z odwiednio ułożonymi szynką i oliwkami tworzy uśmiechniętą minę

Odpowiednia dieta stanowi bardzo ważny element terapii onkologicznej - dobrze żywiony pacjent może szybciej odzyskać zdrowie. Aby ułatwić rodzicom dzieci z chorobami nowotworowymi przygotowywanie posiłków, Fundacja Iskierka wydała właśnie poradnik kulinarny JedzONKO.

Ta nietypowa książka kucharska zawiera przepisy na pełnowartościowe, ciekawe, a przy tym proste posiłki, które można szybko przygotować w szpitalnej kuchni. Znalazły się tam też porady oraz zalecenia dietetyczne do stosowania podczas leczenia onkologicznego. Poradnik dopełniają kolorowe zdjęcia i pełne humoru obrazki.

Delikatne dla żołądka

Premiera książki połączona z warsztatami kulinarnymi odbyła się we wtorek, 28 marca, na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Szpitalu Klinicznym nr 1 w Zabrzu. Dzieci z apetytem jadły zdrowe dania, mimo że niektórzy mali pacjenci musieli przerywać degustację, by otrzymać kolejną dawkę leków.

Zdaniem lekarki Renaty Tomaszewskiej z zabrzańskiego szpitala, dieta w leczeniu onkologicznym jest szczególnie ważna.

- Dieta stanowi bardzo ważny element leczenia, ponieważ pacjent dobrze odżywiony będzie lepiej się leczył i miał mniej powikłań – powiedziała. – Dlatego musimy starać się, żeby jedzenie sprawiało dziecku przyjemność, równocześnie pamiętając o dostosowaniu potraw do stanu zdrowia pacjenta i różnych ograniczeniach.

Te ograniczenia wynikają z poszczególnych etapów leczenia, w których np. niewskazane jest jedzenie cytrusów. Dzieci w trakcie leczenia mają też różnego rodzaju zaburzenia apetytu – albo nie chcą w ogóle jeść, albo w efekcie zażywania sterydów apetyt mają ogromny.

Dlatego – dodała lekarka – rodzice często mają problem, jak przygotowywać posiłki dla dzieci, które w pełni pokrywałyby zapotrzebowanie kaloryczne, były pełnowartościowe, a jednocześnie lekkostrawne, delikatne dla żołądka i wątroby, niezłożone z niewskazanych w trakcie terapii produktów, a także możliwe do przygotowania w szpitalnych warunkach.

Łatwe i szybkie dania

Pomocą w tej sytuacji jest wydany właśnie poradnik kulinarny „JedzONKO”, który powstał z inicjatywy rodziców – pomysł na książkę podsunęła autorce poradnika jedna z mam, która zasugerowała, że zestawienie tych informacji byłoby dla rodziców dużym ułatwieniem. Książka jest także pokłosiem warsztatów kulinarnych „Zdrowe JedzONKO”, prowadzonych w zabrzańskim szpitalu.

Przygotowaniem poradnika zajęła się Katarzyna Stankow – doradca żywieniowy oraz mama dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Autorka zebrała tam przepisy i praktyczne porady na czas podczas długotrwałej terapii onkologicznej.

Stankow podkreśliła, że wszystkie propozycje są łatwe i szybkie oraz dostosowane do możliwości gotowania w szpitalnej kuchni, bo np. nie wymagają specjalnych sprzętów.

- Przepisy są tak proste, że nawet kilkulatek bez problemu sobie z nimi poradzi, oczywiście z niewielką pomocą rodziców – podkreśliła autorka.

Przypomniała ponadto, że obok stosowania powszechnych zasad zdrowego żywienia w przypadku pacjentów z chorobami nowotworowymi należy m.in. zrezygnować z fast foodów, potraw smażonych, ograniczyć cukier, a jednocześnie wprowadzić warzywa gotowane na parze, duszone, potrawy pieczone.

- Gorąco jednak apeluję, by rodzice zawsze, gdy nie są czegoś pewni, konsultowali potrawy dla swych dzieci z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem szpitalnym – zastrzegła autorka.

Katarzyna Stankow wskazała, że zdrowie odżywienie nie oznacza drastycznej zmiany.

- To nie musi być rewolucja, małymi kroczkami starajmy się zmieniać zasady żywieniowe dziecka, ale też całej rodziny – zachęcała.

Pomoc rodzicom

We wtorek 28 marca w Zabrzu odbyła się premiera książki połączona z warsztatami. Mali pacjenci wraz ze swoimi mamami oraz prowadzącymi, przygotowali zdrowy posiłek – zupę bananową i makaron z pesto, a do tego napój – wodę smakową z dodatkiem owoców i ziół.

Po warsztatach pani Alina, mama 14-letniego Gabriela, zapewniła, że na pewno będzie korzystać z książki.

- Wiadomo, że przy chemioterapii trzeba gotować rzeczy lekkostrawne, delikatne dla żołądka i wątroby, a te przepisy są zdrowie i bardzo ciekawe. Gabryś powiedział, że sycą, a to też jest ważne – dodała pani Alina.

Również pani Patrycja, mama 7-letniego Dominika, przyznała, że książka jest dużym ułatwieniem dla rodziców.

- Problemem jest, że czasem ciężko zastąpić dzieciom to, co chciałyby zjeść, bo np. dziecko mówi, że ma ochotę na kotlecik, a my nie możemy zrobić takiego kotleta z prawdziwego zdarzenia, na oleju, w bułce tartej, jajku, tylko musimy kombinować i to jest bardzo ciężkie. Ja całą wiedzę zebrałam od innych mam, z którymi dzielimy się doświadczeniem, a dzisiaj dowiedziałam się naprawdę fajnych wskazówek – powiedziała pani Patrycja.

Jej syn Dominik był bardzo zadowolony z warsztatów, najbardziej smakowała mu zupa.

Jeden z przepisów

A jak zrobić taką słodką, bananową zupę? Wystarczy podgrzać mleko, dodać rozgniecionego banana, ziarenka wanilii, szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej. Następnie można wszystko zmiksować blenderem, a na końcu udekorować żurawiną i płatkami migdałowymi. Gotowe w kilka minut.

Poradnik kulinarny „JedzONKO” wydała śląska Fundacja Iskierka, która od 10 lat wspiera dzieci z chorobami nowotworowymi i ich rodziny. Publikacja jest także efektem ogólnopolskiej akcji „Słońce dla Iskierki”.

Poradniki zostaną przekazane do oddziałów onkologii dziecięcej w kraju. Całkowity dochód z ich sprzedaży zostanie przeznaczony na rzecz dzieci z chorobą nowotworową.

Dodaj komentarz

Uwaga, komentarz pojawi się na liście dopiero po uzyskaniu akceptacji moderatora | regulamin

Komentarze

brak komentarzy

Prawy panel

Wspierają nas