Przejdź do treści głównej
Lewy panel

Wersja do druku

Błonnik chroni przed rakiem piersi

05.02.2016
Autor: PAP, fot. sxc.hu
pieczywo chrupkie z pomidorem

Spożywanie produktów bogatych w błonnik przez nastolatki i młode kobiety może pomagać zapobiegać rozwojowi raka piersi w przyszłości - informuje pismo "Pediatrics".

Naukowcy z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego w USA przeanalizowali dane na temat ponad 90,5 tys. kobiet, biorących udział w szeroko zakrojonych badaniach Nurses' Health Study II. W 1991 roku kobiety w wieku 27-44 lata wypełniły kwestionariusze dotyczące aktualnego sposobu odżywiania oraz sposobu odżywiania w szkole średniej (kwestionariusze powtarzano później co 4 lata).

Po wzięciu pod uwagę szeregu czynników (takich jak historia raka piersi w rodzinie, wskaźnik masy ciała, wahania wagi, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, pochodzenie etniczne, spożywanie alkoholu itd.) naukowcy stwierdzili, że w przypadku kobiet spożywających najwięcej błonnika we wczesnej dorosłości ryzyko raka piersi było od 12 proc. do 19 proc. niższe niż u kobiet, które spożywały mało błonnika.

Zdrowy pokarm od dziecka

Wysokie spożycie błonnika w wieku nastoletnim miało związek z 16-procentowym obniżeniem ogólnego ryzyka raka piersi oraz 24-procentowym obniżeniem ryzyka tego nowotworu przed menopauzą. Największe korzyści przynosiło spożywanie błonnika w owocach i warzywach.

Autorzy spekulują, że produkty bogate w błonnik mogą zmniejszać ryzyko raka piersi częściowo poprzez obniżanie poziomu estrogenu we krwi.

- Z wielu poprzednich prac wiemy, że tkanka piersi jest bardzo podatna na działanie czynników rakotwórczych i przeciwnowotworowych od okresu dzieciństwa do wczesnej dorosłości. Te badania dowodzą, że to, czym karmimy nasze dzieci ma również znaczenie dla późniejszego ryzyka rozwoju raka - komentuje autor analizy dr Walter Willett.

Dodaj komentarz

Uwaga, komentarz pojawi się na liście dopiero po uzyskaniu akceptacji moderatora | regulamin

Komentarze

brak komentarzy

Prawy panel

Wspierają nas