Przejdź do treści głównej
Lewy panel

Wersja do druku

Żurawina zamiast zawału

23.11.2004
Autor: redakcja na podstawie PAP z 24 marca 2003

Na konferencji American Chemical Society w Nowym Orleanie ogłoszono, że sok z żurawiny posiada  właściwości profilaktyczne oraz medyczne.

Regularne picie trzech szklanek soku żurawin dziennie podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu we krwi o 10 proc., a to z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca o 40 proc. Jednocześnie podnosi się aż o 121 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym.

Takie efekty badawcze stwierdził prof. Joe Vinson z University of Scranton, przeprowadzając badania na grupie wybranych ochotników. Stosował przy tym sok 27-procentowy, czyli podobny do tego, jaki można nabyć w sklepach spożywczych.

Medycyna już dawno wie, że żurawiny to jedno z najobfitszych źródeł polifenoli - przeciwutleniaczy - zapobiegających chorobom nowotworowym. Dla porównania jest ich pięciokrotnie więcej niż w brokułach. Wykorzystuje się je od dawna przy leczeniu zakażeń dróg moczowych, łagodzeniu stanów zapalne dziąseł oraz dolegliwości związanych z chorobami wrzodowymi żołądka.

Prof. Vinson podkreśla, że największą zawartość antyutleniaczy ma sok ze świeżych żurawin, a w następnej kolejności ich świeże i suszone owoce. Sok żurawinowy jest dobry do posiłków, a jeśli komuś nie odpowiada jego smak, niemal równie skutecznie obniża poziom cholesterolu sok pomarańczowy - dowiodły badania innych naukowców. Jednak pomarańcze, niestety, pod względem zawartości przeciwutleniaczy, nie są w stanie dorównać żurawinom.

Dodaj komentarz

Uwaga, komentarz pojawi się na liście dopiero po uzyskaniu akceptacji moderatora | regulamin

Komentarze

brak komentarzy

Prawy panel

Wspierają nas