Przejdź do treści głównej
Lewy panel

Wersja do druku

Cukrzyca i ryby

23.11.2004
Autor: redakcja na postawie PAP z 4 marca 2003

Pismo "Circulation" podało, że badania profesora Franka B. Hu wykazały kolejne pozytywne skutki jedzenia ryb. Tym razem dla kobiet chorych na cukrzycę.

Cukrzyca niesie ze sobą niebezpieczeństwo choroby wieńcowej, a co za tym idzie zwiększa możliwość powstania chorób serca. Wystarczy jednak raz na miesiąc spożywać posiłki rybne, aby to ryzyko zmniejszyć o 30 proc. Ryzyko ich wystąpienia zmniejsza się ponad 60 proc., jeżeli dieta rybna będzie codzienna.

Do takich wniosków doszedł profesor żywienia i epidemiologii w Harvard School of Public Health w Bostonie, badając w tym celu ponad 5 tys. kobiet chorych na cukrzycę.

Ryby posiadają kwasy tzw. omega-3. To właśnie one zapobiegają zaburzeniom pracy serca, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, poprawiając funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co z kolei zapobiega zakrzepom.

Dlatego American Heart Association poleca dietę rybną dwa razy w tygodniu oraz rybi tłuszcz w kapsułkach zawierających profilaktyczne działające kwasy tłuszczowe omega-3.

Czy dobroczynne działanie rybnej kuracji podobnie działa na mężczyzn chorych na cukrzycę - w "Circulation" nie podano, chociaż skądinąd wiadomo, że jedzenie ryb jest generalnie zdrowsze od jedzenia mięsa. 

Dodaj komentarz

Uwaga, komentarz pojawi się na liście dopiero po uzyskaniu akceptacji moderatora | regulamin

Komentarze

brak komentarzy

Prawy panel

Wspierają nas